zaterdag 29 mei 2010

Zo was het vroeger (8)

Vroeger stuurden wij er zangeressen op af. Teddy Scholten, Corry Brokken, Lenny Kuhr. Die wonnen het Eurovisie Songfestival. Die meiden hadden duidelijk hun lied zitten oefenen, ze konden ook een beetje zingen.
De laatste dertig jaar is dat niet goed genoeg meer. Je moet nu het hele podium gebruiken, dus Sieneke was er met een soort pierement en nog wat achtergrondgejammer en -gedans. Dat was vroeger niet nodig. De organisatie zorgde voor een goed werkende microfoon en zei tegen de deelnemende zangers en zangeressen: ‘Als u met uw gezicht naar het publiek wilt gaan staan, zo ja, en dan zingt u hier maar in.’
Het was nog in de schnabbeltijd, de tijd dat de zangers en zangeressen nog het land in trokken, zongen in parochiehuizen en schitterden op kroegbiljarts. Daar zie je tegenwoordig alleen nog het laagste segment van Neerlands muzikaal talent optreden. Ik weet nog dat eind jaren zestig in het katholieke parochiehuis te Limmen de kermis werd opgesierd door een optreden van Sandy Coast, een bandje rond Hans Vermeulen. Dat was een talent uit Voorburg, een plaats waar zich wel meer fraaie dingen voordeden.
Ik heb een advies voor degenen die zangeressen uitzenden naar het Eurovisie Songfestival. Stuur geen danseressen enzovoorts meer mee. Laat die stompzinnige poppenkast maar over aan de andere deelnemende landen. Zoek het in de kwaliteit van het lied. Huur voor de verandering eens een goede liedjesschrijver in, zoek een goede zangeres, laat haar een half jaar oefenen, en hup, je wint zo weer een keer.

2 opmerkingen:

  1. Ben, ik had vanavond ongeveer dezelfde emotie: http://foxxblok.blogspot.com/2010/05/vroeger-was-alles-beter-3.html

    Ach ja, Sandy Coast met Capital Punishment.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat je het verkeerd ziet Ben. Deze inzending was volgens mij een laffe poging om aansluiting te vinden bij het huidige niveau.

    Kwaliteit als inzending; dat wordt al sinds jaren niet meer gewaardeerd.

    BeantwoordenVerwijderen