- Dag Duifje.
- Dag Bennemans, hoe staat het met de gezondheidszorg in het landelijke Dirkswoud?
- Daar staat het nu weer goed mee, Duifje. Ze hebben nu een huisarts, Van Kliempt, oudere man al maar zeer vaardig. Staat sterk in zijn schoenen en dat zal ook nodig zijn. De Dirkswoudenaren zijn een kras volkje. Ze hebben het sinds 1924 zonder huisarts, apotheek of ziekenhuisbezoek gedaan. Ziekenhuizen, daar ga je dood in, zeiden ze.
- Daar zit wel iets in.
- Maarten ’t Hart kreeg steunbetuigingen vanuit heel Dirkswoud, toen hij op de televisie zei: bezuinig op de zorgkosten!
- Ja?
- Ja. Nog steeds gaat er niemand naar het ziekenhuis.
- Maar wat doen ze dan als ze een arm of een been breken?
- Dat gebeurt natuurlijk, incidenteel. Vroeger gingen ze met zo’n gebroken been naar boer Harkema. Die deed er een uierzalfje op en volgens Jan ‘De Manke’ Klasma zei boer Harkema dan: ‘Voortaan voorzichtiger lopen. Niet meer vechten in de kroeg!’
- Maar nu gaan ze naar Van Kliempt?
- De meesten wel. Sommigen gaan nog wel naar Harkema, maar die kan niet zoveel klanten meer hebben. Oud geworden. Van Kliempt is nog maar 55 jaar en hij is beresterk, hij doet ook het vee in Dirkswoud.
- En wat voor stukje heb je?
- Ik heb ‘Een vrolic wesen’ van Mattheus Pipelare. Op YouTube noemen ze het ‘Een vrouelic wesen’, maar het moet dus vrolijk zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten