donderdag 27 mei 2010

Wie het daartegen wil opnemen, wordt nooit mijn vriend (6)

Je hoort soms wel zeggen: Nabokov was een elitaire schrijver. Of: Gerard Reve was toch veel beter dan zijn broer Karel. Of: Georges Perec stelde als schrijver toch eigenlijk weinig voor. Als ik zulke dingen hoor, denk ik: jullie hebben nooit iets gelezen. Jullie hebben geen smaak voor literatuur ontwikkeld. Of in elk geval een andere smaak voor literatuur dan de mijne, jullie houden van Donald Duck. Dat mag, hoor! Alles mag.
Zoals ik elk jaar uit de top 50 van de Librisprijsboeken een boek uitkies (dat nooit de winnaar blijkt te zijn, maar wel een goed boek), zo kiezen die mensen een boek uit de top 6. Dat noemen ze dan een goed boek.
Ik vind eigenlijk dat je alleen een boek moet uitbrengen als het kan tippen aan:
1. Ulysses van James Joyce.
2. Pnin van Vladimir Nabokov.
3. Tsjevengoer van Andrej Platonov.
4. Het tankschip van Elsschot (of een willekeurig ander werk van deze grote Vlaamse schrijver).
Helaas heb ik geen publikaties van deze aard gezien, de laatste dertig jaar. Of ja, natuurlijk, een paar boeken van Karel van het Reve. Geen romans, maar documentaires. Zijn kortere stukjes (verzameld in zijn Fragmenten) zijn vooral zo knap. Koopt u zijn Verzameld Werk, waarvan het 5e deel nu gedrukt wordt. Daarna komen er nog 2 delen.
Ik heb nog een persoonlijke noodkreet. Een schrijver die ik hoog heb zitten, is Joost Zwagerman. Joost! Streekgenoot! Schrijf toch nog eens een fantastisch boek waarin je Alkmaar en omstreken laat gloriëren!

3 opmerkingen:

  1. Ulysses durf ik nog steeds niet aan te beginnen, Tsjevengoer kennikniet, Tankschip is (inderdaad evenals de rest van Elsschot) mooi, en Pnin is een parel. Wij hebben het een tijdje af en toe aan vrienden en kennissen cadeau gedaan, moet je lezen. Helaas moet ik constateren: parels voor de zwijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. U legt de lat wel erg hoog, trouwens, over streekgenoot gesproken: Robert Anker, een onderschatte auteur, zijn gedichtenbundels zijn erg goed, en enkele van zijn romans wortelen in het Noord-Hollandse.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @ Foxx. Tsjevengoer (in de vertaling van Lourens Reedijk) begint zo: Oude provinciesteden hebben bouwvallige randen.
    Een goed begin, zoals in de boeken van Tolstoj ook altijd zo’n constaterende beginzin staat.

    @ Rigo. Ik zou een boek over Alkmaar veel liever geschreven zien door Joost Zwagerman dan door Robert Anker. Wij verschillen van mening over de kwaliteiten van de laatste.

    BeantwoordenVerwijderen