donderdag 10 juni 2010

Verslechtering

De toestand van Alice verslechtert met de dag. Ze komt het ziekenhuisbed niet meer uit, ze kan niet meer zelfstandig overeind komen, staan op haar benen gaat ook niet meer zonder een stevige steun. Die stevige steun, dat begrijpt u, moet ik zijn. Maar zo stevig zit ik ook niet in elkaar: ik heb last van mijn hart en zo.
Gelukkig is daar de thuiszorg van Egmond aan Zee, die zich met man en macht inzet. ’s Ochtends, ’s middags, ’s avonds én ’s nachts. Want we hebben een indicatie gekregen voor intensieve zorg, dus komt er ’s nachts van 23.00 uur tot morgenochtend 07.00 uur een nachtverpleegster.
Ook is er contact geweest met het Hospice te Alkmaar. Daar kan Alice heen als ik instort of doodrol. Een veilig idee. Als ze een plaatsje over hebben, overigens. Het Hospice komt nog een intake-gesprek voeren bij ons thuis.
Dan hebben we nog mijn zeer slagvaardige en ook zeer aardige huisdokter Smits. Die komt morgenmiddag weer, om te praten over medicinale cannabis, een sterker slaapmiddel en nog zo wat dingen.
Al deze terminale zorg kost natuurlijk geld. En toch moet ze gegeven worden en niet worden wegbezuinigd. Het alternatief is namelijk een direct verblijf in een verzorgingstehuis, en, dat weten we allemaal, dat kost nog veel meer.
Dát was de reden waarom ik gisteren niet op Femke maar op Job heb gestemd. Je moet je stem niet weggooien, vind ik.

3 opmerkingen:

  1. Sterkte, zorg goed voor haar en voor jezelf, ik hoop zo dat jullie nog een hele tijd mogen blijven genieten van wat je samen hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben, het is weer geen vrolijk bericht. Gelukkig is er nu dus 's nachts ook hulp. Uit eigen ervaring (vader) weet ik dat je wel wilt zorgen, en dat gaat ook ver, maar op gegeven moment ben je op, en daar heeft niemand wat aan. Heel praktisch maar goed bedoeld: verdeel je krachten, maar ook je aandacht. Een moment voor jezelf, als de situatie het toelaat. Boek, plaat, televisie, wandeling. De geest moet waaien, af en toe. En daarna weer verder, met en voor Alice.

    BeantwoordenVerwijderen