maandag 14 juni 2010

Tekst voor de crematie

(Deze tekst zal ik niet uitspreken.)

Dames en heren.
Alice wou haar uitvaart zo simpel mogelijk, zo sober mogelijk en zo onchristelijk mogelijk hebben. ‘Gooi mij maar gewoon in het vuur,’ zei ze me, ‘meer niet.’ Ze wou ook geen sprekers.
Alice heeft de afgelopen tien jaar op geleende tijd geleefd. Ze heeft in die tien jaar achtereenvolgens longkanker, longontsteking, borstkanker, slokdarmkanker, longontsteking, en uitzaaiingen in haar pancreas en in haar lever gehad.
Toen ze op 18 april jongstleden bij mij kwam wonen, wist ze: dit wordt mijn laatste adres, ik zal snel gaan. Ze was al zeer verzwakt.
In die tien jaar heeft ze zich zeer ingezet voor de SDK. Ik zei dan: ‘Zal ik een stukje muziek opzetten, lief?’ Dan zei ze: ‘Over een paar uurtjes. Ik doe even wat stichtend werk.’ Dan zat ze te modereren en mails te beantwoorden of aan die prachtige nieuwe site van SDK te werken.
Ik wil Jerome, haar man, nog bedanken. En Ricardo, haar zoon. Jullie hebben veel voor Alice betekend.
Tot slot. Er is een zeer lief en zeer geliefd mens van ons heengegaan. Wie Alice heeft gekend, heeft van haar gehouden. Ze had geen vijanden op de wereld. Het beste bewijs, wat mij betreft, voor het niet-bestaan van enige God, want Die zou haar zeker niet laten gaan.
Ik dank u.

4 opmerkingen:

 1. Hallo Ben,

  Mijn naam is Jolanda Selis en ik ben een oud-collega van Alice. je zult mijn foto wel tegenkomen in het fotoboek wat Alice (gelukkig) nog op tijd bereikt heeft. Zoals je ongetwijfeld weet was Alice zeer op haar privacy gesteld en zodoende hadden wij, haar ex KLM-collega's, dan ook geen flauw vermoeden dat ze zo ziek was. We hadden Alice nog regelmatig uitgenodigd voor een borrel en een etentje en begrijpen nu waarom ze niet kon komen. Ik heb Alice leren kennen in 1981 toen ik als 18-jarige schoolverlater bij de KLm terecht kwam. beiden werkten we toen nog niet in de ICT. Alice had toen al heel wat levenservaring (en zelfs werkervaring in het buitenland) en ik was dan ook vol ontzag als ze vertelde dat ze haar zegje had gedaan deed bij haar chef (10 jaar jonger en denkend dat hij heel wat was). Later rolden wij allebei via een ander pad de ICT in. Samen leerden wij SAS programmeren en kropen soms letterlijk over de grond om op een uitgeprinte listing do's en ends met elkaar te verbinden op zoek naar de ontbrekende end.Gezamelijk leden wij ook onder "onze" gebruiker. We hadden zelfs de afspraak dat als 1 van ons beiden bij hem werd geroepen en te lang weg bleef dat de ander dan opbelde met de melding dat ze op haar eigen afdeling nodig was. We hebben met de hele afdeling heel veel plezier met elkaar gehad. vreselijk gelachen en Alice stond altijd voor je klaar. Alice' bureau was berucht om de rommel, (wellicht herkenbaar voor je?) en ze had dan als verdediging een ingelijste cartoon staan waarop een buitengewoon rommelige huisvrouw in een buitengewoon rommelige keueken zegt: "maar ik heb een heel opgeruimd karakter" . Verder bezigde ze in dat verband ook regelmatig de zegswijze " if a cluttered desk means a cluttered mind, what does an empty desk mean?" Alice zat nergens mee en zei wat ze dacht. Af en toe zette ze haar woorden zelfs kracht bij door een klein blauw plastic spaarvarken vol met stuivers naar je hoofd te gooien. Het spijt me vreselijk dat we geen contact meer hebben gehad. Helaas ontvingen we de boodschap van haar overlijden pas vandaag (16 juni) en kan ik dus niet aanwezig zijn bij haar crematie. Ik hoop dat je troost kunt putten uit je herinneringen en dat bovenstaande anecdote je een beetje troost.

  Mijn condoleances.
  Jolanda Selis

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je Jolanda. Dat van dat rommelige bureau komt me zeer bekend voor, ja. Ik heb zelf een opgeruimd karakter, dus ik liet het maar zo. Bij mij ligt alles nu weer zo ongeveer op zijn vaste plaats.
  Jammer dat jullie het te laat wisten. Ze is godzijdank nog betrekkelijk snel overleden.
  Je Ben Hoogeboom.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo ben,
  Wij hebben nog geprobeerd om bloemen te sturen.
  Zijn die nog aangekomen?
  gr. Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die zijn vast aangekomen, want er lag nogal veel op en rond haar kist.

  BeantwoordenVerwijderen