zondag 20 juni 2010

Op droeve toon (41)

- Dag Duifje.
- Dag Bennemans, je kreeg een prachtige mail van Max Molovich, is het niet?
- Ja, dat was een mail die ergens over ging: over de cliché’s die je te horen krijgt bij begrafenissen. Natuurlijk krijg je de ergste cliché’s te horen in de betuigingen van deelneming. Die cliché’s zijn niet het ergste, want wat moeten de mensen anders doen? Dan zeggen ze: nu treur je nog, maar op een dag zal het zonlicht ook weer voor jou schijnen! Of ze zeggen: je zult uiteindelijk sterker uit deze strijd tevoorschijn komen, volhouden dus!
- Dat menen de mensen ook. Na regen komt zonneschijn, enzovoorts. Dat geloven ze ook echt.
- Max doelde speciaal op de sociale intelligentie van het uitvaartpersoneel. Die mensen kunnen zeer lomp uit de hoek komen. Zo zei een medewerkster van Memento Mori me na de crematie: ‘Hoe vond je de crematie? Beter dan dit konden we het niet doen!’ Het was dezelfde medewerkster die de dag vóór de crematie, op dinsdag, bij de buitendeur van de schouwkamer waarin jij lag, tegen me zei: ‘Als u nog even wacht, meneer Hoogeboom?’ Ik dus nog even gewacht, een minuut later komt ze aan met een boodschappentas vol met jouw kleren, zeggende: ‘Zo! Die kunt u meteen meenemen!’
- Hihihi!
- Ik moest er ook verschrikkelijk om lachen. Het mooiste voorbeeld vertelde Max me in zijn mail. Zijn oma moest begraven worden. De kleinkinderen moesten de kist dragen, dus dat werden Max, een paar broers en neven. Toen ze nog maar twintig meter gelopen hadden met die kist op hun schouders, zei de uitvaartondernemer: ‘Wat een prachtig schouwspel!’
- Godverdomme, Bennemans, wat leuk! Wat fout ook! Wat heb je voor muziek vandaag?
- Ik heb een stukje William Byrd voor je uitgezocht.

6 opmerkingen:

  1. Ben, een mooi bericht. Lachen en huilen samen. Ik begrijp dat jij goede ervaringen hebt met de thuiszorg, maar ook daar kan men wel eens vreemd 'uit de hoek' komen. Lees bijv. wat mij en mijn moeder overkwam, op de dag van het overlijden van mijn vader. Het was dat ik bezig was met een mevrouw om de details van mijn vaders crematie door te nemen, maar ik had die vent wel op zijn smoel kunnen slaan. http://foxxblok.blogspot.com/2008/06/moderne-omgangsvormen.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is waar dat ik uitsluitend lovende berichten over de thuiszorg zou schrijven. Geen kwaad woord. Die chauffeur die zo’n bed komt ophalen, hoort eigenlijk niet bij de thuiszorg. Dat zijn klusjesmensen.
    Toen ze op dinsdagmiddag bij mij de spullen kwamen ophalen (een toiletverhoger, een douchestoel, een rolstoel, een verpleegbed en nog wat dingetjes), was Max Molovich er met zijn zoontje. Dat zoontje zat zeer geïnteresseerd te kijken naar dat demonteren van het bed. Het kunnen dezelfde chauffeurs zijn geweest als bij jou.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je hebt waarschijnlijk gelijk. De echte thuiszorg was (ook bij ons) meer dan geweldig, hoewel het grote moeite kostte dit voor elkaar te krijgen, een kwestie van bureaucratie. De chauffeur was wel in dienst van die instelling overigens.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De thuiszorg in Egmond kent geen bureaucratie. Die kwam de dag nadat we de huisarts hadden ingeschakeld. Korte lijntjes heeft dat team.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Tja, mijn ouders woonden in Den Haag, da's bijna spreekwoordelijk. Ik had bij wijze van spreken rode oren van het heen en weer telefoneren. Enfin.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, die begrafenisondernemer van mijn grootmoeder, dat was mij er eentje. Hij vroeg ook nog aan een tante die vanwege zeer ernstige reuma in een rolstoel zat: "Dat gaat wel over, toch?" Alleen als je er rekening mee had gehouden dat met de dood alles over gaat, had zijn vraag bevestigend beantwoord kunnen worden.

    Meneer liep de hele dag uitbundig te stralen. Zelden in zijn carrière had hij zo'n mooie begrafenis mogen leiden. Echt zo'n type dat de treurende familie met een grote glimlach tegemoet kan treden om enthousiast te vragen of 'alles naar wens' is.

    "Hoe vond je de crematie? Beter dan dit konden we het niet doen", mag er ook zijn.

    Is Memento Mori trouwens echt de naam van het uitvaartcentrum? Het is gepaster dan Carpe Diem, maar toch.

    BeantwoordenVerwijderen