‘Dames en heren, welkom op deze expositie.
U moogt wel een beetje dichter bij mij komen staan, want ik praat niet zeer luid, zoals u merkt, en ik haat microfoons. U MAG WEL WAT DICHTERBIJ KOMEN, zei ik.
Juist, dat is mooi, een intiem kringetje.
Deze expositie is van werken — u ziet Picasso hier, Matisse daar, wat verderop een Dalí, weer wat verderop een Magritte, enzovoorts — die bijeengebracht zijn in de loop van zijn levensjaren door de industrieel Hans Wagemaker.
Hans is overleden, hij is niet levend teruggekomen van zijn laatste reis naar Japan. Hij was te Tokio op zoek naar Japanse prenten, belandde in een miezerig buurtje en werd daar neergestoken. Mevrouw Wagemaker, gecondoleerd.
Hans heeft in zijn testament vastgelegd dat al zijn kunstwerken na zijn dood naar dit museum moesten gaan, en wij hebben besloten ze dankbaar te aanvaarden en te exposeren. Eén werk heeft hij aan zijn vrouw nagelaten: een werk van Yanagawa Shigenobu, die leefde van 1787 tot 1832. Dit is overigens in overleg met zijn vrouw besloten. Het werk zou een blijvende herinnering aan zijn mannelijkheid en aan hun grote liefde blijven. Uiteraard is dit werk niet op deze expositie te zien, helaas.
Maar er valt genoeg te zien op deze expositie van de verzameldrift, nee, de verzamelwoede van Hans Wagemaker. Wij zijn Hans en ook zijn vrouw dan ook zeer dankbaar. Laat nu de drankjes maar komen. Ober!’
Geen opmerkingen:
Een reactie posten