woensdag 20 oktober 2010

Een boek over August Gillé

Een e-book over August Gillé, bedoel ik. We begraven het papieren boek (dat over een jaar of tien toch wel begraven zal liggen), geen mens zal erom rouwen. Kunnen de boompjes weer normaal groeien, in Canada en in Scandinavië.
Waar ben ik benieuwd naar? Wat moet er in dat boek staan? Ik denk dat het belangrijkste aspect zou moeten zijn: zijn tijd in de Eerste Wereldoorlog, bij de IJzer. De verwonding die hij daar heeft opgelopen, en die hem levenslang heeft dwarsgezeten. Met wie was hij daar gelegerd? Welk ziekenhuis (if any) heeft hij bezocht na zijn verwonding?
Daarna deed August ‘Staf’ (zoals hij later door vrienden werd genoemd) Gillé een cursus als meubelmaker. Dat was in die jaren betrekkelijk normaal: je ging niet als kunstenaar aan de gang, want dan was je gek.
Hoe waren zijn betrekkingen in de jaren twintig en dertig met mensen als Van de Woestijne en met andere vrienden? In welke kroegen namen ze, bij wijze van spreken, hun pintjes? Werk voor een goede historiograaf.
Tussen 1945 en 1962 horen we niets meer van Gillé. Er zal toch wel iets gebeurd zijn? Vind dat uit!
En later, wie waren die arme, jonge kunstenaars die Gillé gratis ruimte bood in de Witte Vaan voor exposities van hun werken?
Maar vooral, naar mijn smaak: een e-book is een uitstekend middel om iets te tonen dat waardevol is. De werken van August Gillé.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten