- Dag Duifje.
- Dag Bennemans, er was vanmiddag iemand die zei: waarom ga jij in dat Huis der Gekrenkten zitten? Die had het verkeerd gelezen.
- Die had het inderdaad verkeerd gelezen. Die gekreukten zijn wijzelf, dat is wel duidelijk. Maar gekrenkt zijn wij nooit en zullen wij ook nooit worden. Gekrenkt zijn, dat is meer iets voor onze vrienden, de christenen en de moslims.
- Daar moet je respect voor hebben.
- Sprak zij suikerzoet. Nee, respect hebben voor een geloof dat iemand toevallig aanhangt, is mij vreemd. Respect moet je verdienen. En mijn respect verdien je wanneer je iets gepresteerd hebt. In de wiskunde bijvoorbeeld, of als schrijver of beeldend kunstenaar of als musicus.
- Maar een goede loodgieter verdient ook je respect?
- Die verdient ook mijn respect. Als iemand iets doet dat ikzelf niet kan, dan volgt automatisch respect. Nu kun je zeggen: die man of die vrouw is zeer katholiek. Dat kun jijzelf niet zijn. Maar tegenover die persoon voel ik geen respect, maar een zekere weerzin. Bijna een hekel heb ik aan zo iemand: waarom heb jij niet goed opgelet, vroeger, op school? denk ik dan.
- Er zijn misschien ook wel wiskundigen, die ook zeer christelijk zijn.
- Ik ken de namen niet, maar ze zullen er wel zijn. Maar zodra ze beginnen te praten over het geloof, krijg je weer dezelfde drammerige onzin te horen die je ook kunt horen van een dominee of een bisschop of een imam.
- Laten we de imams er buiten houden, want er zijn zeker geen islamitische wiskundigen, Bennemans.
- Nee, inderdaad. Maar dan krijg je te horen dat je dit of dat niet letterlijk moet nemen, maar overdrachtelijk. Of dat de bijbel, in essentie, een groots boekwerk is. Of dat de menselijke psyche, wederom in essentie, het hoogste is in het universum. Ik kan daar niet tegen. Het is gruwelijke clichépraat, en niets anders. Het is trouwens ook allemaal niet bewijsbaar.
- Ze leveren inderdaad nooit een bewijs.
- Wat ze wel zouden moeten doen.
want er zijn zeker geen islamitische wiskundigen Nou, dat zou ik toch zeker net al te zeer hardop zeggen in Egypte of Arabie. Daar heeft men de wiskunde nota bene uitgevonden. (En Griekenland niet te vergeten natuurlijk). En waarom zou dat niet samen kunnen gaan? Er zijn ook christelijke, ik noem maar wat, voetballers, ja, die voetballen waarschijnlijk niet op zondag, maar voor de rest zullen ze zich wel aan de dezelfde spelregels houden als hun niet christelijke teamgenoten.
BeantwoordenVerwijderenJa, natuurlijk waren er in de 6e en 7e eeuw Arabische wiskundigen. Daarna niet meer. Of nee, in de 10e eeuw was er een wiskundige uit wat we nu Turkije noemen. Tegenwoordig bestaat de wiskunde gewoon niet in de islamitische wereld.
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat dat komt doordat wetenschap en godsdienst elkaar bijten. Als je bijvoorbeeld bioloog bent of astronoom, dan is de kans 99,9% dat je geen christen bent.
En nou blijft Remco Campert als enige vijftiger achter, toch?
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.nrcboeken.nl/necrologie/rudy-kousbroek-overleden
Och god, Rudy Kousbroek ook al dood. Bedankt voor het bericht.
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet of Remco Campert nu de enig overgebleven vijftiger is. Ik heb dat nooit zo bijgehouden wie er nu een vijftiger was en wie niet.
Zo heb je de Engelse Renaissance in de muziek (ca. 1450-1600). De drie grote meesters uit die periode (Tallis, Tomkins en Byrd) schreven echter totaal verschillende muziekjes.
Zo is het ook met de tachtigers of de vijftigers in de Nederlandse literatuur. Was Schierbeek een vijftiger? Ik weet het niet, en ik weet me ook geen regel van hem te herinneren.
Zo weet ik ook niet of Kousbroek een vijftiger was. Hijzelf vond van niet. Hij schreef zijn eigen muziekjes.
In 1952 kwam de dichtbundel Atonaal uit. Een bloemlezing (tevens introductie van de Vijftigers) van het werk van de dichters: Hans Andreus, Remco Campert, Hugo Claus, Jan Elbug, Gerrit Kouwenaar, Hans Lodeizen, Lucebert, Paul Rodenko, Koos Schuur en Simon Vinkenoog. (Met tekeningen van Karel Appel en Corneille). Remco Campert blijft inderdaad als enige over. Wat Bert Schierbeek betreft, ik rekende hem altijd tot een Vijftiger, maar hij is dus, vreemd genoeg, niet vertegenwoordigd in DE bundel Atonaal.
BeantwoordenVerwijderenGerrit Kouwenaar, die leeft toch nog? Ik weet dat hij vorig jaar nog een prijs kreeg.
BeantwoordenVerwijderenOeps! Sorry Gerrit! Klopt, Remco is niet de enigoverblijvende van de oorspronkelijke club. Hoe heb ik Gerrit Kouwenaar over het hoofd kunnen zien.
BeantwoordenVerwijderenIk zag het doodsbericht ook op Facebook staan, net. Ik heb er maar bij gezet dat nu enige mensen bij elkaar moeten komen, en Kousbroeks Verzameld Werk moeten gaan voorbereiden, op dezelfde manier als Karel van het Reve’s Verzameld Werk wordt bijeengebracht.
BeantwoordenVerwijderenJuist deze week kwam Anathema's 9 uit. Ik was zaterdag van plan het aan te schaffen, maar had te weinig tijd. Ga dat zeker nog doen. Briljant boek: De logologische ruimte (Opstellen over taal).
BeantwoordenVerwijderenEerste zin van de achterkant: Dit boekbeslag, de loklogopedische ruimtevrees, bevat een keutel uit de velerhande artilleriën die Rudy Kousbroek de afgelopen vijftig jaarbeurs heeft geschreven over de taalambtenaar.
Onze vorige kat was naar hem genoemd: Rudy.
Kousbroek was een van onze beste schrijvers: Het Avondrood der Magiërs, zijn Jappenkampboek, De Logologische Ruimte (inderdaad: een briljant boek).
BeantwoordenVerwijderenIk heb door Kousbroek ook schrijvers als Georges Perec en Raymond Queneau ontdekt.
Heet Anathema’s 9 ‘Restjes’ of ‘ Medereizigers’? Die heb ik alletwee nog niet gelezen.
Anathema's 9 heet: Restjes
BeantwoordenVerwijderenBedankt. Ik zal die beide boeken kopen, van de week.
BeantwoordenVerwijderenNog een kleine correctie op eerder bericht: niet onze vorige, maar onze voor-vorige kat heette Rudy, naar Rudy kousbroek. Onze vorige kat heette Drabber, ik ken verder geen schrijver met die naam.
BeantwoordenVerwijderenIk kan me een beetje Drabbers karakter voorstellen. Naam voor een volgende kat: Sarah, naar Rudy’s sinologische vrouw Sarah Hart.
BeantwoordenVerwijderen