donderdag 1 april 2010

Vooraf (4)

- Duifje?
- ...
- Duifje?
- Ja, Bennemans. Het duurde even voordat ik de telefoon opnam, want ik doe aan omgevingsanalyse.
- Hoe gaat het nu met je?
- Vrij goed. Hoe gaat het met jou, Bennemans?
- Ook vrij goed, Duifje. Ik heb me aan een vrouw vergrepen.
- Vertel op!
- Het was op Facebook. Daar had een zekere Mirjam een filmpje over Carl Jung neergezet. Dus ik reageer: hoe kun je nu denken dat wat die man heeft beweerd één cent waard is? Nou, zegt ze, Carl Jung heeft gezegd dat de menselijke psyche het grootste wonder in de kosmos is. Dus ik zeg terug: je kunt, met evenveel recht, zeggen dat de hamster het grootste wonder in de kosmos is.
- En toen vergreep je je aan Mirjam?
- Nee, toen kwam er een zekere Marloes bij. Die zei: ik sta helemaal aan jouw kant, Mirjam! Ik zeg: hallo, Marloes. En toen begint Marloes me toch een potje bevoogdend toe te spreken! En in pure cliché’s te praten! Als je zei: ik heb een paar boeken gelezen, dan zei Marloes: in boeken vind je lang niet altijd de waarheid, in dit leven heb je ondervinding veel harder nodig.
- Zei ze dat echt?
- Ja. Dus ik vond dat ze de discussie behoorlijk begon te domineren en dat ze het verdiende even op haar plaats te worden gezet. Zo zei ze op een gegeven moment: ik heb theologie gestudeerd, ik heb een website over het Duitse verzet, ik heb veel boeken gelezen en ik werk met Jung. Dus Mirjam komt er tussen en zegt: jullie vechten met de degens! Ik zeg terug: ja, Mirjam, soms moet dat. Als de mensen zich als Jungianen aanstellen, jij niet, hoor, jij niet, of als ze komen vertellen dat ze veel boeken gelezen hebben en theologie hebben gestudeerd, dan worden de wapens gescherpt.
- En dat las Marloes natuurlijk ook!
- Uiteraard. En tegen Marloes zei ik: God heet niet Zeus, Baäl of Wodan, God heet Jezus Christus. Zeker weten. Dat is alles wat een theoloog weet. Afijn, toen was ze snel vertrokken.

11 opmerkingen:

 1. déjà vu Ben ;-) - Mirthe

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Mirthe,
  Dat A. haar bijdragen aan de discussie van je Facebook heeft geschrapt, lijkt mij typisch het vluchtgedrag van onze vrienden, de christenen.
  Eerst komen zij met hun cliché’s aanzetten, en als je daar eens een keer iets van zegt, dan voelen zij zich in hun staart gepikt.
  Wij zijn gelukkig anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi Ben, zelf ben ik overvloedig bedeeld met een katholieke geschiedenis en niet wars van spirituele exploratie. Mijn hardnekkige behoefte naar vrijblijvendheid en pluriformiteit is me al op de interessantste vormen van excommunicatie komen te staan ;-) Ik ben inmiddels zelf ook zo vrij geweest om de verbinding met A. te beëindigen. Zag vanmiddag een interessant gesprek op Canvas met Etienne Vermeersch. Gezien toevallig? Wat een tijden! - Mirthe

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Mirthe,
  Ik ben zelf ook katholiek opgevoed, in het Noordhollandse vlekje Limmen. Wij hadden toen een pastoor Bangert (ik verzin helemaal niets), die, toen ik een jaar of elf twaalf was, met het verhaal kwam van water dat hupsakee in wijn veranderde te Kana. Ik zat naast mijn vader in de kerk en ik zei mijn vader: dat kán toch helemaal niet?!
  Toen zei mijn vader: dat kan niet, nee, maar meneer pastoor moet dat verhaal nu eenmaal vertellen, eens in de zoveel tijd.
  Dat was voor mij een eye-opener. Ik beschouw mij niet meer als katholiek sinds die dag. Sinds mijn veertiende ben ik atheïst.
  Etienne Vermeersch heb ik helaas gemist, en dat rijmt. Ik kijk wel veel naar Canvas, zoals ik ook veel naar BBC 1 en 2 kijk. Vooral, denk ik, omdat er veel minder reclame is dan op de Nederlandse zenders. Op de BBC kijk ik vooral naar de geweldige kookprogramma’s (ik kook in het Huis der Gekreukten).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. dan was je al vroeg wakker (op je 14e) - maar ik kom er ook wel uit :-) - Mirthe

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Mirthe,
  Het duurde even, want ik was bezig een volgend dialoogje Duifje-Bennemans te schrijven. Dat staat er nu ook op. Het is verbazingwekkend makkelijk, dialoogschrijven.
  Op je 14e atheïst worden lijkt heel vroeg, maar als je nagaat dat je Wodan, Isis, Zeus of Baäl niet meer nodig hebt, dan hoef je maar one God further te gaan (zoals Richard Dawkins het noemde).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. dialoogschrijven is misschien ietsje makkelijker dan atheïst worden, maar toch ook knap .. - Mirthe

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Mirthe,
  Ik heb altijd nogal opgekeken tegen Karel van het Reve, die een soort dialoog kon schrijven, die ging tussen Karel en een andere Karel. Ik dacht: dat moet toch wel moeilijk zijn om te doen.
  Ik schreef op mijn vorige blogs ook wel eens zulke dialogen, en het bleek me goed af te gaan.
  Het mooie is dat Alice over de dingen ongeveer zo denkt als ik, dus onze Duifje-Bennemans dialoogjes zullen me ook wel lukken.
  En wat is er zo moeilijk aan om atheïst te worden, Mirthe? Gooi die hele ratsmodee van je af, en je bent klaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. voilà - je hebt gelijk, Ben! ik denk heel dikwijls: 'klaar!' .. maar tal van mijn heldenfinishen blijken in de verkeerde baan te zijn. Het leven is een coach met veel humor :-) - Mirthe

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een vrolijk paasfeest, Mirthe!
  Als je eens gaat twijfelen of je nog wel atheïst wilt zijn, dan moet je eens naar YouTube gaan en daar de naam Richard Dawkins intikken en zomaar een video van hem eruit pakken. Je kunt ook de naam Christopher Hitchens intikken en hetzelfde doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. zonnige paas - voor het overige: staat genoteerd! - Mirthe

  BeantwoordenVerwijderen