zondag 5 september 2010

Tijgers

Iemand had op de radio gezegd, volgens een Facebook-kennis: De vlekken op de huid van een tijger zijn op dezelfde manier ontstaan als een woestijn. Vanuit de lucht gezien lijkt een woestijn op de huid van een tijger.
Ik vond dat, zodra ik het las, onzinnig. Ik vroeg: wie zei dat. Een bioloog? Nee, het was een aquatisch ecoloog. Het bleek de heer Scheffer te zijn, winnaar van de Spinozaprijs 2009.
Ik googelde dus wat en ik was onder de indruk van Scheffers werk, maar nog steeds vond ik die vergelijking tijger-woestijn onzinnig. Want ten eerste: over welke woestijn heb je het? De Sahara, de Gobi? En ten tweede: over welke tijger heb je het? Het lijkt me dat ze wel enigszins op elkaar kunnen lijken, maar uit die gelijkenis kun je nog geen conclusies trekken over het ontstáán van a) die tijgerhuid en b) dat woestijnoppervlak.
Je kunt tenslotte evengoed zeggen dat de pukkels op de rug van een krokodil op dezelfde manier zijn ontstaan als de bergen in de Himalaya, die vanuit de lucht gezien etc.

4 opmerkingen:

  1. by the way: een tijger heeft strepen, geen vlekken,, stelletje doedels..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Is dat niet ongeveer dezelfde onzin als de tegenstelling zwart/wit in Zuid-Afrika toe te delen aan de strepen op de huid van een zebra?

    BeantwoordenVerwijderen