maandag 27 september 2010

Concordius van Spoleto (1 januari)

- Dag Duifje.
- Dag Bennemans, je bent een paar dagen weg geweest.
- Ja, ik heb naar het snooker gekeken. Ik heb vooral genoten van Neil Robertson, die het toernooi in Glasgow ook won.
- Maar nu heb je weer een heilige.
- Jazeker. De vorige keer hadden we de heilige Jezus, nu hebben we zijn moeder, de heilige Maria. Achternaam onbekend. Dat hele stuk over Maria is zeer naïef gelul, maar het laatste stukje op die pagina, Maria, moeder van Jezus, van de KRO Radio overgenomen, moet je speciaal eens gaan lezen, want dat leert je veel over de katholieken. Maar we hebben ook de bekende Concordius van Spoleto!
- Toe maar.
- Ja. Die zou gemarteld zijn omdat hij op de vraag ‘Naam?’ zou hebben geantwoord: ‘Christen.’ Dat is hetzelfde als wanneer er een jonge NVU’er zou worden opgepakt, die zou antwoorden: ‘Hitler!’
- Je gelooft dat toch allemaal niet?
- Uiteraard niet. Tenzij de pater die dat verhaal nu navertelt, me zijn bronnen kan tonen. Dat kan hij natuurlijk niet. Er staat op het eind van dat verhaaltje ook dat één van de twee ‘militairen’ Concordius ‘het hoofd afsloeg’.
- Yes! Het lijkt Hollywood wel!
- Daar heb je een goed punt te pakken, Duifje. Hollywood. Daar lijken veel van die martelarenverhalen op. Geen bekentenissen doen, maar alleen zeer moedig vertellen dat je van Jezus houdt, en je hoofd afgeslagen krijgen. Ze hadden wel zéér scherpe zwaarden, in het jaar 175 na Christus. Dat hoofd werd er niet afgezaagd, maar afgeslagen.
- Een ontzettend sterke soldaat zou het misschien kunnen.
- Zo’n soldaat moet nog geboren worden. Als je rekent dat de guillotine tijdens de Franse revolutie er in de helft van de gevallen niet in slaagde...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten